2018/03/24

33/40 | retro könyvvásár +2

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Vásárolni voltam. Először bementem a Libribe átvenni egy rendelést (az első 2 könyv a felsorolásban), aztán ellátogattam a Belvárosi Fiókkönyvtárba, ahol retro könyvvásárt rendeztek. Még szerencse, hogy vittem magammal külön szatyrot...




... vagyis mától ők is szobatársaim:



KOVÁCS BÁLINT: PUSZILD MEG
A zaklatás természetrajza

Libri, Budapest, 2018.
152 oldal.
Fülszöveg:

Kevés olyan téma volt 2017-ben, amely annyira foglalkoztatta és felkavarta volna a közvéleményt, mint az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált.

Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?

Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.



RADOS VIRÁG: ÁDÁM ASSZONYAI

Jaffa, Budapest, 2014.
248 oldal.
Fülszöveg:

Ádám ​és Magda harmonikus házasságban élnek több mint húsz éve. Fiuk, Gábor már felnőtt. Egy napon Ádám életében feltűnik a fiatal Fruzsina. A férfi egyre közelebb kerül ifjú kolléganőjéhez, akivel végül egymásba szeretnek. Ádámot marasztalja a Magda nyújtotta biztonság, a közösen átélt évek, ugyanakkor vonzza az új, egész lényét felpezsdítő szenvedély. A három szereplő sodródni kezd. Vajon boldog lesz-e bármelyikük is? A történetben fontos szerepet játszik egy másik fiatal lány, aki húsz évvel később a naplójában tekint vissza az eseményekre. Ő Patrícia, Ádám és Fruzsina lánya. Féltestvérével, Gáborral óvatosan közeledni kezdenek egymáshoz. Sikerül-e egymással őszinte kapcsolatot kialakítaniuk?

RADOS VIRÁG a tőle megszokott lélektani érzékenységgel, hősei érzéseit bemutatva szövi a történetet. Nem ítélkezik, hanem tükröt tart az olvasó elé: mit tennél, ha veled is megtörténne?



KAZIMIERZ MOCZARSKI: BESZÉLGETÉSEK A HÓHÉRRAL

Európa, Budapest, 1981.
458 oldal, fordította Gimes Ramóna.
Fülszöveg:

"A cellában folytatott szóváltás sajátos sport. Így hát én is átadtam magam ennek a szenvedélynek vagy szükségletnek egészen addig a pillanatig, amíg eszembe nem jutott Puskin egyik mondata. Azt tanácsolja, hogy némely emberekkel szemben kerüljük a disputát."
(27. oldal)

Moczarski lengyel ellenálló volt, de a háború után a kommunisták börtönbe zárták. A sors iróniája, hogy cellatársa egyik legfőbb ellensége, öccsének gyilkosa, Jürgen Stroop SS-tábornok, a varsói gettólázadás eltiprója, a lengyel ellenállók dühödt üldözője lett. A vele folytatott beszélgetésekből nemcsak a keleten és nyugaton elkövetett bűntetteire derül fény, de képet kaphatunk egy náci főtiszt karrierjéről is.




ERICH MARIA REMARQUE: A DIADALÍV ÁRNYÉKÁBAN

Európa, Budapest, 1979.
486 oldal, fordította Mészáros Klára.
Fülszöveg:


A regény cselekménye 1938–1939-ben játszódik, a második világháború baljósan ellentmondásos légkörében. Az emigránsok áradata Párizs felé indul. Ravic doktor német koncentrációs táborból szökött át. A menekülő orvos sorsában, viszontagságaiban találkozhat az olvasó a fény és árnyék, szerelem és prostitúció, becsület és aljasság, igaz emberség és ocsmány besúgás minden válfajával.

Remarque regénye jó értelemben vett bestseller, a könyvét cselekményesség, életszerű párbeszédek jellemzik, túlfűtött erotikája és itt-ott hatásvadászó izgalomkeresése ellenére ezt azzal éri el, hogy minden sorából kiérzik a kisemberek iránti őszinte rokonszenv s az elnyomók elleni gyűlölet.

Remarque legjobb regényeit következetes antimilitarista és antifasiszta állásfoglalás, cselekményesség, életszerű párbeszédek és figurák jellemzik, későbbi művei (Az égnek nincsenek kegyeltjei; Lisszaboni éj; Árnyékok a paradicsomban stb.) azonban nem haladják meg a szórakoztató irodalom színvonalát.




STEFAN ZWEIG: NYUGTALAN SZÍV

Árkádia, Budapest, 1984.
352 oldal, fordította Kőszegi Imre.
Fülszöveg:


Anthon Hofmiller hadnagyot, a Monarchia közös hadseregének ifjú ulánustisztjét egy isten háta mögötti magyar garnizonba helyezik. A szolgálat egyhangú, a kaszinóban az unalomig ismert arcok veszik körül, szívesen fogadja hát a vidék földbirtokosának, Kékesfalvynak vacsorameghívását. A pazar környezet, a nemes borok, a muzsika mámorossá teszik a fiatal tisztet, aki hajszál híján elmulasztja az udvariasság alapvető kötelességét: táncra kérni a házikisasszonyt. Ám a gáláns gesztus végzetes hibának bizonyul, tragikus következményei egész életére árnyékot vetnek.

Stefan Zweig – Freud lelkes híve – páratlan szuggesztivitással ábrázolja Hofmiller hadnagy „nyugtalan szívének” vergődését szánalom és közöny, nagylelkű szeretet és gyáva megbánás, önfeláldozás és önzés között, háttérként felvillantva egyet a világháború küszöbén álló Monarchia ezer arca közül.




KARL VALENTIN: FALSCH ENTBUNDEN
Katastrophen des Alltags

Piper, 1998., 161 oldal.
Humoros novellák és mini drámák a hétköznapi élet katasztrófáiról.




STEPHEN VENABELS: OLLIE
The True Story of a Brief and Courageous Life

Arrow, 2007., 416 oldal.
Egy autista kisfiú igaz története, aki a legfájdalmasabb betegségek ellenére hősiesen küzdött az életéért.


Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak IDE meg ODA is.

Bye.


Ez zengett, amikor megérkeztem a vásárra... és igen, szerintem itthon is megvan ez a bakelit.




2 megjegyzés:

  1. Szia! :))

    A kutyus mellett remélem lesz időd elolvasni ezt a sok könyvet. Csak vigyázz, szét ne rágja őket egy óvatlan pillanatban. :P De a kisállatművelést nem lehet elég korán elkezdeni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha viszek ki magammal olvasnivalót, hogy lefoglaljam magam egy kiadós kutyus-dögönyözés után. Hiszen azt is meg kell tanulnia a kisasszonynak, hogy olyankor nem szabad zavarni... :P

      Törlés