2016/07/06

booktube-a-thon 2016 | feltételek & a terv

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Pár éve néhány amcsi booktuber összefogott, és létrehoztak egy BookTube-A-Thon nevű eseményt, melynek lényege, hogy a nyaruk egy hetét egy orbitális olvasás-maratonnak szentelik. Ráadásul izgalmas kritériumokat is kitalálnak, melyek alapján a közösség kiválasztja azt a (minimum) 7 könyvet, amiket ezen a héten ki akar végezni. Ez az esemény az évek során internacionális méreteket öltött és rengeteg szponzorral gazdagodott, így a maraton extra kihívásokkal és nyereményjátékokkal is bővült.

Idén július 18-tól július 24-ig fog tartani a kezdeményezés. Ariel Bissett, az egyik hivatalos szervező már közzé is tette az idei feltételeket:





A feltételek tehát:
  1. Egy könyv, melynek sárga szín (is) található a borítóján.
  2. Egy könyv, amit kizárólag sötétedés után (ill. pirkadat előtt) olvasol.
  3. Egy könyv, amire a booktube-nak hála bukkantál rá.
  4. Valamelyik kedvenc íród egyik műve.
  5. Egy könyv, ami idősebb nálad (az eredeti kiadás dátuma korábbi, mint a születésed dátuma).
  6. Egy könyv, aminek filmfeldolgozása is készült (nézd meg a filmet is).
  7. Végezz ki legalább hét könyvet.
A kritériumok természetesen keverhetők össze-vissza, nem is muszáj mindet teljesíteni, és időközben meg is lehet változtatni az előre kiválasztott könyveket, ha esetleg pont nincs kedved/időd valamelyikhez. A kezdeményezés lényege, hogy jól szórakozzunk.


A saját választottjaim (egyelőre):

  • Charles Bukowski: A kezdő - Buk az egyik kedvenc íróbácsikám, és ezt a regényét 1982-ben publikálták először, vagyis pont 10 évvel a születésem előtt.
  • Charles Bukowski: Tótumfaktum - ebből a regényből film is készült (DVD-m meg poszterem is van róla), és Kalandor nagyon szokott nyaggatni, hogy olvassam már el végre... valamint 1975-ben látta meg a napvilágot, szóval ezzel egyszerre három-négy feltételt is teljesíthetek.
  • Joanne Harris: Egész évben karácsony - ez az egyik kamaszkori kedvenc írónőm novelláskötete, amit eddig még nem olvastam.
  • Hermann Hesse: Narziss és Goldmund - szintén nagyon vagány író, szeressük bolondulásig, amúgy meg a 2002-es Cartaphilus kiadásnak van sárga szín a borítóján, illetve eredetileg 1930 táján jelent meg.
  • Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio - mert baromira szégyellem, hogy még mindig nem olvastam el... akarom mondani: a 2014-es Európa kiadásnak van sárga szín a borítóján (igen, én ezt sárgának veszem), plusz eredetileg 1974-ben jelent meg.
  • Eugene Ionesco: A magányos - hogy legyen valami rövid is a listán.
  • Matthew Quick: Napos oldal - erről egy youtube-os értékelésen hallottam először, illetve van sárga szöveg is a borítóján, meg film is készült belőle (a DVD-t már megszereztem az egyik hirtelen felindulásos vásárlásaim során, és remélem, a regényt is megtalálom valamelyik könyvtárban...)

Ki tudja, talán tényleg sikerül mindegyiket elolvasnom egy hét alatt (hisz akkora profi vagyok, ha tervek kivitelezéséről van szó, ha-ha-haaa). Remélem, a magyar molyok közül is sokan részt veszünk az eseményen, és akkor örömmámoros vagányság lesz a dologból.
(július végi jövőkép by Sarah Andersen)

Ha érdekelnek a fejlemények, zaklathatsz facebookon is - bezony, készítettem egy ilyet, mert már nem tudok mit kezdeni a tengernyi időmmel... first world problems, ahoy! -, mindenesetre kíváncsi vagyok, kedvet kaptál-e a dologhoz.
Addig is, ha minden jól megy, hamarosan jelentkezem egy (vagy három) Éhezők Viadala trilógia-bejegyzéssel.

Bye-bye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése